
Jak wybrać najlepsze drożdże gorzelnicze?
Winiarze, zarówno ci początkujący, jak i zajmujący się swoją pasją od lat, są świadomi, jak istotną rolę odgrywają drożdże w produkcji trunku. To właśnie dzięki nim możliwe jest zajście niezbędnego procesu fermentacji naszego napoju wyskokowego. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów drożdży gorzelniczych. Wybranie odpowiednich z nich będzie połową sukcesu naszego winiarskiego hobby.
Drożdże gorzelniane są niezbędnym elementem, który pozwala zajść procesom fermentacji. Na stronie https://alembik.eu/94-drozdze-gorzelnicze-gorzelniane możemy zapoznać się z bogatą ofertą drożdży gorzelnianych, spośród których każdy znajdzie produkt odpowiedni do swoich potrzeb.
Jednodniówki, czyli drożdże 24-godzinne
Pierwsza grupa drożdży gorzelniczych to drożdże 24-godzinne, czyli tzw. jednodniówki. Chodzi tutaj o specjalnie przygotowane mieszanki drożdży, które pozwalają na odfermentowanie 6 kg cukru w zaledwie 24 godziny. Oznacza to, że wystarczy nam zaledwie jedna doba, aby drożdże zadziałały tak jak należy. Do najchętniej wybieranych marek w tej grupie należą Alcotec 24, SpiritFerm 24 i Cobra 24.
Drożdże mocne
Kolejna grupa drożdży gorzelniczych to drożdże mocne, które pozwalają odfermentować około 8 kg cukru w jednym nastawie. Oznacza to, że czas ich pracy jest nieco dłuższy, ponieważ wynosi około 5 dni, przy czym tolerancja alkoholu wynosi do około 19 %. Do najpopularniejszych marek w tej grupie należą drożdże Cobra 48, SpiritFerm Moskva, T48 (czerwone), SpiritFerm8, Cobra 8 oraz Alcotec 48.
Drożdże Pure
Jeśli jednak nie zależy nam tak bardzo na czasie, tylko na czystości fermentacji, a co za ty idzie czystości finalnego produktu, najlepiej będzie użyć drożdży typu PURE. Produkt ten gwarantuje wyjątkowo czystą fermentację alkoholu. W tej grupie znajdziemy takie drożdże, jak Cobra Pure, T Vodka Star oraz Alcotec Vodka Star, które są najlepszymi reprezentantami tej grupy drożdży.
Dodaj komentarz